De Hardware

Smoker

Deze "american" smoker is een eigen ontwerp waarin alle bij het buitenkoken gebruikte technieken gebruikt kunnen worden en er zijn geen compromissen gedaan aan de toepasbaarheid.

Het vlees is meestal van het rund of varken afkomstig en laat zich het best op een lage temperatuur langzaam garen, in deze smoker kan er ook vis gerookt worden in de rooktoren (met een klep afsluitbaar van de centrale smokerruimte, óf met warmte en rook gevoed worden vanuit de vuurbox. Daarnaast kan op de vuurbox vlees geroosterd worden op een rooster boven het open vuur of op een bakplaat die daarop te plaatsen is en er is ook mogelijkheid om met een dutch oven of een kampvuurpot te koken of met een skillet te werken.

Pizza oven

In deze pizza oven zijn al wat heerlijke pizza's gebakken en het resultaat is behoorlijk te noemen, ook is het mogelijk om iets op het interne rooster te grillen of om maaltijden langzaam te garen in een stoofpan of kleipot.

Deze pizza oven is niet helemaal zoals een pizza oven hoort te zijn maar voor in de kleine tuin en met een klein budget voldoet hij aardig, je moet wel opletten dat je de temperatuur niet te hoog laat oplopen wat nogal snel gebeurd bij dit type oventje.

Tuinhaard combi

Waar het allemaal mee begon... De tuinhaard achter ons huis, geheel naar eigen ontwerp en zelf gemetseld, staat hij centraal onder de veranda en is voorzien van "alle" gemakken, natuurlijk met een veilig spatscherm wat ervoor gezet kan worden voor de kleintjes die er gewéldig van genieten samen met opa.

In de tuinhaard kan boven het open vuur een rooster geplattst worden voor het grillen op open vuur en het koken op open vuur, boven de haard bevindt zich een oven voor het bakken en garen maar ook het roken van diverse etenswaar behoort tot de mogelijkheden, kortom "opa's trotse bezit waar familie en vrienden al menig uurtje bij hebben doorgebracht, genietend van de gezellige zomeravonden met elkaar.

Kamado

In de Kamado (of keramische grill) worden meestal gerechten gegaard op een constante lagere temperatuur, deze wordt vaak gebruikt.

Door de constructie wordt de warmte goed verdeeld constant gehouden en krijgt het gerecht tegelijkertijd een heerlijke rokerige smaak. Het is wel aan te raden om een goede BBQ thermometer te gebruiken voor het instellen en controleren van de temperatuur.

Combi Grill

De combi grill is opa's "snelle" veelzijdige grill, BBQ, smoker waarmee je alle kooktechnieken kan uitvoeren die horen bij grillen, barbequen of roken.

Aan de rechterzijde zit de vuurbox waarin hout gestookt wordt voor het gebruik als american smoker, terwijl zich onder het rechter deksel een op houtskool gestookte barbeque bevindt. Onder het linker deksel zit een gasgestookte barbeque/grill en geheel links bevindt zich een gaskookplaats waar je bijvoorbeeld soepen of sauzen op kunt bereiden. Boven de vuurbox aan de rechterzijde bevindt zich tevens een deksel waaronder een grill waar je op hoge temperatuur snel vlees kunt dichtschroeien of zelfs een pizzasteen voor het bereiden van pizza's kunt gebruiken.

Dutch Oven

De Dutch Oven is een gietijzeren kookpot, afkomstig uit Amerika (van oorsprong uit Nederland waar hij vroeger boven het houtvuur in de haard hing) welke in veel gevallen gebruikt wordt bij buiten koken op open vuur.

 

Met deze veelzijdige pan kun je braden, stoven, bakken, grillen en zelfs frituren.

Dutch Ovens zijn te gebruiken op open vuur, tussen de hete kolen als oven, als pan voor op de BBQ en als reguliere braadpan in de keuken.

 

De dutch ovens van Esschert hebben bovendien de mogelijkheid om de deksel als skillet (koekepan) te gebruiken om  het vlees aan te braden alvorens het in de dutch oven langzaam gegaard word.

Rookkast

De rookkast wordt gebruikt om "koud" in te roken bij temperaturen van maximaal 25 graden celcius, deze kast is van massief larix gemaakt en houdt de temperatuur beter vast dan de kleinere rookoven (foto links) en geeft geen condensvorming, waardoor er geen verzuring door vocht optreedt en de smaak beter is.

Deze rookkast is een eigen ontwerp en er is een electrische thermoregeling en luchtpomp gemonteerd voor een beter resultaat.

Rookoven

De rookoven wordt gebruikt voor het roken van vlees, vis en meer. In deze kast kan zowel warm als koud gerookt worden, deze kast wordt hier meestal gebruikt in de zomer en niet in de winter door de te dunne wanddikte en ontbrekende isolatie.

Met deze rookkast is een leuk resultaat te halen, vooral bij het warm roken, maar door de dunne wanden heb je bij het koud roken erg snel last van condensvorming wat de smaak niet ten goede komt en het product een zure smaak meegeeft, oppassen is dus geboden. Onder in de rookoven wordt met een "rookgenerator" of rookbakje gevuld met rookmot de rook opgewekt die het product een lichte of zelfs zwaardere rooksmak geeft, dit is naar wens te regelen met de luchtschuif aan de voorzijde.

Rijpkastje

De rijpkast wordt gebruikt voor het rijpen van zelfgemaakte en gerookte worst, spek, en ham maar ook om er langere tijd hammen in te drogen zoals bijvoorbeeld de bekende schwarzwalder ham die natuurlijk zelf gemaakt is en droge worsten.

De etenswaar kan worden gehangen of op roosters geplaatst waar het kan drogen en rijpen tot de gewenste smaak en is voorzien van een deur met fijnmazig rvs gaas en ventilatie voor een goede luchtdoorstroming.

Gasbakplaat

Op de gasbakplaat worden (af en toe) gerechten bereid zoals hamburgers, koteletjes, shaslicks of voor het fruiten van bijvoorbeeld uien enz. als we gezellig met de hele familie in de tuin willen genieten van de lange zomer avonden. Omdat je hier goed een snelle hap op kunt bereiden is het een vaak gebruikt item in opa's buitenkeukentje.

De bakplaat is ook uitermate geschikt voor het snel bakken van grote hoeveelheden gesneden ui, paprika, en andere groenten en bami of nasi in plaats van in een wok, door de emaille laag zal het product (indien goed geolied) niet snel aanbranden. Door de uitneembare lekbak en afneembare bakplaat is het bovendien in een oogwenk weer schoon en blijt er meer tijd over voor het genieten van de vrije uurtjes met elkaar.

Vuurschaal

Een vuurschaal is onmisbaar als je houtgestookte grill of barbeque apparaten gebruikt, in de vuurschaal kan je snel een hoeveelheid hout aansteken en gebruiksklaar maken voor in de vuurbox van een smoker.

Ook is een vuurschaal makkelijk als je op je mooie grasveld geen kampvuurtje kunt stoken en toch met je kookpotten en pannen aan de slag wilt, maar ook als je gewoon even een lekker gezellig vuurtje wilt stoken op een kille avond terwijl je in de tuin geniet van een lekker glaasje met wat lekkere snelle hapjes.

Rookoven

Dit rookoventje was de eerste kennismaking met het roken van vlees (kip) en vis en de aanleiding voor de aanschaf van de rookoven, later gevolgt door de houten zelfbouw rookkast.

In de draagbare rookkast kan je snel een kleine hoeveelheid voedsel roken en wordt door menig een vaak gebruikt  op vakantietripjes met tent of caravan.

Starter

Een houtskool starter is bedoeld om je briketten snel klaar te maken voor gebruik en om met minder rookvorming een geleidelijk brandende houtskoolbriket te krijgen die direct na het voorbereiden kan worden gebruikt zonder lange opwarmtijden in de barbeque.

 

Vul hem met houtskool briketten tot net onder de bovenrand en stop onderin een prop keukenpapier waar je een scheut olijfolie op doet (niet doordrenkt maar voldoende om als brandstof te dienen), het keukenpapier zal nu fungeren als lont en de olie zal zorgen dat de kolen snel worden aangestoken.

Sudderstel groot

De juiste naam is een petroleumstel met een braadpan maar opa doet niet moeilijk.

Dit kookstelletje wordt door de kleinkinderen misbruikt om lekker mee te spelen en te ontdekken wat koken is, af en stookt opa daar een echt vuurtje in met stukjes aanmaakhout om ze te leren dat vuur heet en gevaarlijk is zodat ze die ervaring al vroeg meekrijgen.

Petroleumstelletje

Klein petroleumstelletje met lampolie gevuld voor het lekker sudderen van een heerlijke vleespot of een eenpansstoof.

De kleinste wordt af en toe gebruikt om een keteltje water warm te houden voor saus bereidingen enz. de rode er achter wordt niet meer gebruikt omdat deze lekt en staat er nog voor decoratie

Inkbird 6 probe thermometer

Deze thermometer is de standaard in opa's buitenkeuken en vooral bij lange kooksessies in gebruik.

Door de ruime lange kabels kan er zowel de kamado als de smoker of de kamado en de combi grill mee gemonitored worden en heb je de volledige controle.

De thermometerbasis is voozien van de mogelijkheid om 6 probes te gebruiken en élke probe is apart instelbaar voor wat betreft de vleessoort, temperatuur en gaartijd.

De eerste probe gebruik ik voor het monitoren van de bbq temperatuur en de andere probes naar wens voor diverse stukken vlees.

Jayron wireless thermometer

Deze thermometer is ook veel in gebruik en wordt meestal gebruikt als er maar een enkel stuk vlees in de kamado wordt bereid.

De thermometer is voorzien van een draadloos basis station en een draagbare aflees unit met een redelijk bereik van max. 40 meter.

Ikea fantast thermometer

Van deze thermometer zijn er 4 aanwezig die vaak gebruikt worden als de smoker in vol bedrijf is.

De thermometer kan voldoende tegen een stootje en is ook geschikt voor wat hogere temperaturen én bestand tegen de rook (zuurvorming).

K-Type thermometer

Thermometer voor hoge temperaturen tot 1500 graden.

We hebben 6 van deze thermometers in gebruik en deze worden gebruikt voor het monitoren van de pit temperaturen.

Divide en conquer rooster

Het divide en conquer, ofwel het multiple kooksysteem, is een combinatie van een rooster en een hitte afleider. De hitte afleider als zowel het rooster zijn deelbaar te gebruiken, zo kan je de hitteplaat volledig gebruiken of maar een helft om zo het product op het rooster van meer hitte te voorzien.

Ook het rooster is deelbaar en deze kan tevens op verschillende hoogtes gebruikt worden waardoor je nog meer opties hebt voor direct of indirect rillen op de kamado. En tenslotte kan je in de speciale houder een kookpot gebruiken die je boven het kolenvuur in de kamado hangt voor het bereiden van sudderpotjes.

Driepoot

Met de driepoot is het mogelijk om een dutch oven of kookpot boven een kampvuur te hangen om mee te koken of hieraan een grilrooster te hangen of zelfs een hangende wok of kookplaat.

De driepoot die opa gebruikt is zelfgemaakt en het ontwerp is zodanig dat ook hiermee verschillende kook en bbq mogelijkheden tot de opties behoren.

Ronde pizza steen

Deze ronde pizza steen is een bakplaat waarop pizza's kunnen worden gebakken in de kamado of een kogel barbecue, maar kan ook in de conventionele ovens worden gebruikt.

De steen zorgt voor een gelijkmatige verhitting en geeft tevens een "op steen gebakken" smaak mee aan de pizza. Het is wel aan te raden de temperatuur nauwlettend in de gaten te houden en rond 250 graden celcius, hogere temperaturen zorgen voor snel verbranden. Als de steen nat wordt kan deze snel knappen door het uitzetten van het water in de steen. Strooi vóór het bakken van de pizza wat maismeel of bloem op je stenen plaat zodat de pizza niet aan de steen gaat plakken.

Zuid Afrikaans Potjie

De Potjie is een Zuid-Afrikaanse gietijzeren kookpot die kan worden gebruikt voor het maken van stoofpot, soep of stoofvlees. Het bereiden van een "potjiekos" is een Zuid-Afrikaanse traditie en kent veel varianten en recepten.

Over potjiekos doen veel verhalen de ronde. Hutspot, voor het eerst gegeten tijdens het ontzet van Leiden (1574) zou de eerste vorm van potjiekos zijn. Vervolgens was het Jan van Riebeeck die de hutspot in 1652 meenam naar 'Kaap de Goede Hoop'. Zeker is dat Jan van Riebeeck en zijn gevolg -en de generaties na hen- het potjie gebruikten voor het maken van stoofgerechten (potjiekos), maar ook voor het bakken van brood, waarbij het potjie als oven gebruikt werd.

Braadpan / Dutch Oven

Deze braadpan van Sola is 28 cm rond en groot genoeg om een heel groot gezin te voeden. In de braadpan kan je garen op lagere temperatuur en dankzij de gietijzeren wand en deksel wordt de warmte goed vastgehouden voor een stabiel kookresultaat.

Op de deksel kán je ijsblokjes leggen zodat het vocht aan de binnenkant beter condenseert en je braadstuk lekker sappig blijft. De pan kan tevens als Dutch Oven (met vlakke bodem) worden gebruikt en het is dan bijvoorbeeld mogelijk om op het deksel wat gloeiende briketten te leggen zodat je een oven krijgt, dit doe je dan natuurlijk in de buitenlucht vanwege de rookvorming van de briketten.

Potkacheltje.

Dit potkacheltje kwam ik tegen op de ijzerbult en was bestemd voor de schroot oven, voor een mooi klein prijsje dan toch maar meegenomen. Je kan er op koken en sudderen én is natuurlijk ook handig om wat warmte af te geven op de wat koudere avonden.

Een potkachel is een oud-hollandse kachel die vroeger op kolen (of hout) gestookt werd en waarop meestal ook een kookpot of ketel geplaatst kon worden. Potkachels zijn van gietijzen en kunnen generaties lang meegaan, een goede kachel is zo zuinig in het gebruik dat je met een kleine hoeveelheid kolen lange tijd kan stoken en in het geval van opa dus ideaal om te worden ingezet bij stoofpotten.

El Fuego 7 delige D.O.set

Toen Oma deze set zag staan bij de Welkoop was ze eigenlijk al helemaal verkocht en wilde er opa een pleziertje mee doen, maarrrrr... die prijs, beláchelijk gewoonweg, bijna 150 euro, jaja dát kon de winkel uitbater wel vergeten, die was véél te duur. Even later thuis vonden we dezelfde set van El Fuego voor nog nét geen 60 euro en oma bleef het setje maar aanprijzen, naturlijk omdat ze hem eigenlijk wel wilde kopen maar dat niet wilde toegeven :), en ja... toen was opa verkocht, oma trok de buidel en opa kreeg alweer een leuk kadootje :)

De kookset is een afgeleide van een traditionele set kookgerei om heerlijke gerechten mee te bereiden! Met deze set in een robuust gietijzeren design kun je veel verschillende gerechten bereiden zoals bijvoorbeeld taarten, stoofpotten, soepen, geroosterd vlees, hamburgers en nog veel meer!Het koken in en met gietijzeren kookgerei vergt wel wat oefening en je moet niet bang zijn om eens een pan weer te moeten ontdoen van de volledig verkoolde resten van wat ooit een goed idee leek te zijn.
Maar als je je ingrediënten goed opbouwt en je hoofd kole houdt zal het zéker een geweldige ervaring worden, probeer het ook eens.

Gietijzeren poffertjesplaat

Deze gietijzeren poffertjesplaat wordt bij de duurdere gietijzeren kookgerei combisets verkocht maar dan zit er weer geen grillplaat bij of is er wel weer iets anders wat van minder is, omdat opa deze plaat al jaaaaaren heeft en ook gebruikt (toen de oudste zoon nog klein was, en dat is alweer ruim 27 jaar geleden, werd er al in gebakken en al jaren voordien is het ooit eens aangeschaft omdat opa en oma zelf ook gek waren op poffertejes)  was het niet nodig deze er nog opnieuw bij aan te schaffen.
De plaat is met recht een stukje historie en deze wil opa dus niet graag kwijt.

Poffertjes is een deeggerecht dat vooral wordt gegeten in Nederland. Het zijn een soort kleine pannenkoekjes, maar dikker doordat ze rijzen en worden in speciaal daarvoor vervaardigde poffertjesplaten gebakken.De poffertjes worden traditioneel met roomboter en poedersuiker opgediend en snel na het bakken warm gegeten.
Voor een betere smaak raad opa aan om de artisanale gezouten roomboter van Marc Guiselin te gebruiken die helaas alleen in de betere supermarkten in België verkrijgbaar is, maar dan heb je ook een heerlijke smaaksensatie.

Gietijzeren wok

De gietijzeen wok kan gebruikt worden op een open vuur maar ook op de kamado, let er dan wel op dat je de deksel niet dicht trekt en de heat deflektor en het command en conquer roosterset verwijderd.
De wok hang je in de speciaal daarvoor bij de kamado geleverde ophangsysteem.Op open vuur neem je het best een standaard van minimaal 15 centimeter onder de wok om verbranding duur vlaminslag te voorkomen.

Wokken of roerbakken, of omscheppend bakken, is een van oorsprong uit Azië afkomstige kooktechniek voor het bereiden van voedsel in een wok (in Indonesië wadjan of wadjang), in sterk verhitte olie en op een hoog vuur. Hierbij wordt het gerecht continu omgeroerd (oorspronkelijk door de wok te schudden). Wokken stamt uit de omgeving van de Chinese stad Kanton. Eeuwen geleden groeide er nauwelijks hout en vuurbronnen waren er dus schaars. Dat betekende dat men gedwongen was tot economisch koken. De oplossing was groenten en vlees in kleine stukjes snijden en in een holle pan, boven een hoog vuur waar de wok van de hitte donkerrood werd, alle ingrediënten tegelijk snel te bakken. .

Weber Go Anywhere

De nieuwe aanwinst voor mobiel gebruik tijdens de vakanties en de tripjes met de camper.

Deze klaine koffer BBQ kan makkelijker in twee z^nes worden opgedeeld en hiervan zou volgens de fabrikant de temperatuur beter  regelbaar zijn.

Tekstregel.

Dry-Age koeling

Sinds kort heeft Opa er een prachtige glasdeurkoeling bij die gebruikt moet gaan worden als Dry Age kast voor het rijpen van stukken vlees, en eventueel in een later stadium kaas.

Tekstregel.

Hardware item

Tekstregel.

Tekstregel.

Hardware item

Tekstregel.

Tekstregel.

Hardware item

Tekstregel.

Tekstregel.

Hardware item

Tekstregel.

Tekstregel.

Hardware item

Tekstregel.

Tekstregel.

Hardware item

Tekstregel.

Tekstregel.